Νέα ειδικότητα από το σχολικό έτος 2022-23
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευση του, τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:
- Βασικές Γνώσεις
- Επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
- Αρχών ποιοτικού ελέγχου και συστημάτων διαχείρισης ποιότητας τροφίμων.
- Πρακτικών δειγματοληψίας τροφίμων.
- Υλικών συσκευασίας τροφίμων.
- Κυριοτέρων ομάδων προσθέτων τροφίμων
- Οργάνωσης επιχειρήσεων παρασκευής και εμπορίας τροφίμων και ποτών.
- Κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα στάδια παρασκευής και διακίνησης τροφίμων
Επαγγελματική Απασχόληση
- Στις βιομηχανίες τροφίμων (ιδιωτικές, δημόσιες, συνεταιριστικές).
- Σε δημόσιες υπηρεσίες ελέγχου ποιότητας τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ, ΕΛ.Ο.Γ )
- Σε σφαγεία και ιχθυόσκαλες, σε υπηρεσίες που πραγματοποιούν δειγματοληψίες και ελέγχους.
- Σε μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και επιχειρήσεις catering.
- Σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς πιστοποίησης προϊόντων
- Να δημιουργήσουν ιδιωτική επιχείρηση παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας τροφίμων.
1. ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1δ – ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ |
ΩΡΕΣ | ΓΡΑΠΤΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ | ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ |
|
1 | Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις | 3Θ | ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ | ΝΑΙ |
2 | Αρχές Βιολογικής Γεωργίας | 3Θ | ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ | ΝΑΙ |
3 | Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων | 2Θ+2Ε | ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ (θεωρητικό μέρος) |
|
4 | Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων | 2Θ+3Ε | ΜΗ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ | |
5 | Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων | 2Θ+3Ε | ΜΗ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ | |
6 | Ασφάλεια Τροφίμων | 2Θ+1Ε | ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ (θεωρητικό μέρος) |
|
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ | 23 |
Από το σχολικό έτος 2022-23 τα γραπτά εξεταζόμενα μαθήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις θα εξετάζονται από τράπεζα θεμάτων κατά 50%. (2 θέματα από τράπεζα θεμάτων και 2 από τον εκπαιδευτικό)